Aanhouding en meenemen naar bureau van journalist was onrechtmatig

24 April 2024, 14:20 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

De politie in Den Haag heeft onrechtmatig gehandeld door, in overleg met het Openbaar Ministerie, een fotojournalist aan te houden en mee te nemen naar het politiebureau. Ook de inbeslagneming van zijn camera’s en telefoon was onrechtmatig. Dat heeft het gerechtshof Den Haag bepaald.

De journalist bevond zich op 13 oktober 2021 in een busje met actievoerders van Extinction Rebellion. De actievoerders waren van plan om bij wijze van protestactie de A12 te blokkeren. De journalist wilde van binnenuit verslag doen van deze actie. De politie heeft het busje staande gehouden en alle inzittenden, inclusief de journalist, aangehouden op verdenking van voorbereidingshandelingen van het, kort gezegd, versperren van een weg met gevaar voor de verkeersveiligheid. Ook de journalist is meegenomen naar het politiebureau. Vrij snel nadat daar zijn hoedanigheid van journalist was vastgesteld, is hij heengezonden. De rechtbank had eerder geoordeeld dat deze handelwijze niet onrechtmatig was. Het Haagse hof is tot een andere conclusie gekomen.

Volgens de politie kon pas op het bureau met voldoende mate van zekerheid worden vastgesteld dat het om een journalist ging. Het Haagse hof is het daar niet mee eens. De journalist droeg duidelijk zichtbaar een officieel persherkenningsteken (een ‘rellenkaart’) om zijn nek, had een officiële politieperskaart bij zich en kon zich legitimeren met een geldig rijbewijs. De politie moest er daarom van uit gaan dat de man inderdaad journalist was. Dat betekent dat er dus geen wettelijke grondslag bestond om zijn aanhouding te laten voortduren, hem niet uit te laten stappen, zijn camera’s en telefoon in beslag te nemen en hem zelfs mee te nemen naar het bureau.